Total interzis în România, este vestea momentului pentru șoferii români: închisoare de până la 3 ani, s-a schimbat legea

de: Alexandru Puiu
30 05. 2023

În această săptămână a intrat în vigoare o modificare legislativă care vizează toți șoferii de pe meleaguri mioritice. Un comportament surprinzător de comun în România, mai ales în rândul samsarilor, se sancționează cu până la 3 ani de închisoare.

Este vorba de practica modificării kilometrajului real la autovehicule. Noua lege a intrat în vigoare luni, 29 mai. Cei care aduc schimbări la odometrul mașinii, de acum înainte, riscă o pedeapsă de la o lună până la un an sau amendă. Pe de altă parte, Codul Penal a fost deja actualizat de curând și incriminează această practică cu închisoare de la 6 luni până la 3 ani. Dacă este vorba de un defect la odometru, nu o modificare intenționată, cetățenii români au obligația să-l repare sau înlocuiască ”fără întârziere”.

Ce spune legea pentru români

Articolul 2 al legii 142/2023, care își face simțite efectele începând cu 29 mai, vizează manipularea odometrului unui autovehicul, solicitarea manipulării odometrului sau orice altă acțiune care influențează înregistrarea exactă a numărului de kilometri parcurși de un autovehicul. Toate acestea sunt strict interzise. Ca referință, manipularea odometrului se referă la practica frauduloasă de modificare intenționată și neautorizată a numărului real de kilometri indicați de odometrul unui autovehicul, conform aceleiași legi.

Conform aceluiași document legislativ, în cazul în care odometrul este defect sau nu funcţionează corespunzător, proprietarul/utilizatorul menţionat în certificatul de înmatriculare/înregistrare al autovehiculului este obligat să îl repare sau să îl înlocuiască fără întârziere la operatori economici autorizaţi în acest sens.

Conform legi adoptate de Senat, modificarea kilometrajului este pedepsită cu închisoare de la o lună și până la un an de închisoare sau cu amendă. Cu toate acestea, Guvernul a explicat că nu este necesară o reglementare separată, deoarece respectiva practică era deja sancționată conform prevederilor Codului Penal, dar indirect fiind încadrată la înșelăciune. „Inducerea în eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obține pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial injust și dacă s-a pricinuit o pagubă, se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani”, se arată în Codul Penal.